Yinyoga

Yinyoga är en lugn och meditativ yogaform där fokus ligger på kroppens yin delar som bindvävnad, fashia. Det är framförallt områdena kring höften, bäckenbenet, låren och nedre delen av ryggraden som man jobbar med. Alla övningar utförs på golvet och varje asana/position hålls mellan tre till sju minuter. Genom att slappna av i musklerna hittar man djupare in i kroppen och in till faschian.

Faschian är det kroppsmaterial som ligger runt muskler, senor och bidrar till att de fäster vid leder och ben. Vårt fokus är att hitta till faschian och med ett statiskt och stilla tryck försiktigt mjuka upp den.

När vi sitter och är stilla mycket, eller om vi har fått en  skada så stelnar faschian och gör att vi  blir mer orörliga. I faschian sätter sig också känslor och reaktioner.

Under ett yinyogapass kan  du därför uppleva att olika känslor dyker upp. Försök då att bejaka dem för de finns där inom dig gömda i de stela musklerna. I yinyoga använder man ofta kuddar, bolster, block, strap och filtar för att hitta in till faschian på bästa sätt. Man ligger eller ligger i olika positioner. Det kan oftast upplevas som svårt att hitta rätt känsla i yinyoga.

Det är viktigt att känna inåt och försöka undvika att jämföra sig med grannen bredvid för att hitta in i sin egen yinyogaposition. Vad som är bäst för dig och fungerar för dig. Det är lätt att pressa sig för hårt (när ens ego sätter fart) och då kan gamla skador göra sig påminda eller så uppstår det smärta på oönskat ställe.

Vi jobbar med målområden, men ibland kan det också kännas på ett annat ställe. Det ska aldrig kännas i eller bakom ett knä, i nacken eller göra ont i ryggen.

Tillsammans med andetaget leds man in i positionen och kan även härbärgera känslan i en yinposition. Andetaget för dig djupare in i ditt undermedvetna samtidigt som du stillar ditt sinne.